Seyahat etmek, hayatın bize sunduğu imkanların en keyiflisi olabilir.
Seyahat ederken lezzetli kahve bulmak zor olabiliyor. Issız bir tatil bölgesi yada bir dağ tepesindeyken çoğu zaman bir coffee shop' a rastlayamıyoruz.
Her gün harika bir fincan kahve ile gününün tadını çıkarmanın en iyi ve en güvenilir yolunun kahveyi kendi başınıza yapmak olduğu gerçeğini kabullenmeliyiz.
Ama kahve demlemek için ekipmana ihtiyaç var. Ne yapmalıyız ?
Bazı kahve aletleri, kompakt, taşınabilir ve kullanımı basit olduğundan seyahat etmek için uygundur.
Suyunu Kaynat
Seyahat için bir ekipman kullanıyorsanız, hareket halindeyken doğaçlama yapmanız gereken tek şey ısıdır. Nasıl ısıtacağınız tamamen nasıl seyahat ettiğinize bağlı olacaktır.
Örneğin otellerde kalıyorsanız, odanızda kullanışlı küçük bir elektrikli su ısıtıcısı olabilir ve sıcak su sorunu çözülmüş olabilir. Öte yandan, kamp yapıyorsanız, yaktığınız kamp ateşinden yararlanabilirsiniz.
Bir karavanda yada elektrik kaynağı olan bir araç ile seyahat ediyorsanız yine kettle yada kompakt ocaklar ile suyunuzu ısıtabilirsiniz.
Unutmayın, kahve demlemek için mükemmel sıcaklık 90 °C ile 98 °C arasındadır.
Seyahat ederken Harika Kahve Yapmanın En İyi 5 Yolu
1. AeroPress
İşe kahvenizi öğütmekle başlayın; AeroPress ’in içinden çıkan kaşığı tepeleme doldurduğunuzda yaklaşık 17 gram kahve elde edeceksiniz, bu kahveyi sofra tuzu kalınlığında öğütün. AeroPress' i kupanızın üzerine koyun, filtreyi yerleştirip biraz sıcak su dökerek hem makineyi ısıtın hem de filtre kağıdın tadından kurtulun. Sonra kupanın içindeki suyu boşaltın. Kahveyi AeroPress ’in içine yerleştirin. Sıcak suyu dökmeye başlarken zamanlayıcıyı çalıştırın. 10 saniye boyunca tüm kahve taneciklerini ıslatın. En üst seviyeye kadar doldurup kaşıkla karıştırın. Pistonu üstüne yerleştirip demlemeye bırakın. Kronometre 1:15’i gösterdiğinde pistonu çıkarıp bir kere daha karıştırın. Şimdi tekrar pistonu takın ve bastırın. 1:30’u gösterdiğinde kahveniz hazır!
2. V60 - Pour Over
Öncelikle filtre kağıdını birleşme yerlerinden katlayıp su ile temizlemekle demleme işleminin ilk adımını atıyoruz. Kâğıdı ıslatmamızdaki sebep üzerinde kalan tortuların hem lezzet hem de koku anlamında kahvenin tadına etki etmesini ve kağıdın yapışmasını engellemektir. Ardından filtre kağıdını yerleştiriyoruz ve kahve ile temas edecek ekipmanımızı ısıtma aşamasında geçiyoruz. Bunun için ısıtıcımızdaki sıcak sudan filtre kâğıdımızın her noktasıyla temas edecek miktarda su aktarıyor ve sonrasında fincanda biriken suyu döküyoruz.
Kahvemizi doğru oranda ve kalınlıkta öğüttüğümüzden emin oluyoruz (toz şeker kalınlığında). Bir kişi için 18 gr kahve, 300 ml su yeterlidir.
Öğüttüğümüz kahveyi filtre kağıdının merkezine koyuyoruz.
İlk döküşümüz, kahvenin her yerini ıslatacak şekilde olmalı ve kahve yatağını geçmemelidir . Bu kahvenin çiçeklenme süreci içindir ( örneğin ; 60 ml su ilk döküş için )
Su dökme işlemi çok hızlı yada çok yavaş olmamalıdır. Belli bir hızda dairesel şekilde dökülmelidir. Evdeki kettle uçları ince, uzun bir yapıya sahip olmadığı için dökerken hızı ayarlamakta zorlanabilirsiniz. Kuğu boyunlu bir kettle edinmenizi tavsiye ederiz.
Demleme toplamda 300 gr suyun kahve ile buluşmasıyla son bulur. Bu süreci tartınız yardımıyla takip edebilirsiniz.
Toplam demleme süresi 2-2:30 dk. arasında olmalıdır. Eğer demlemeniz 2 dakikadan az sürerse kahve çekirdekleriniz gereğinden kalın, 2:30 dakikadan uzun sürerse de gereğinden ince öğütülmüş demektir. Her ikisinde de kahvenizin tadı size doğru aromaları yansıtmayacaktır.
Demleme bittikten sonra kahveyi demlediğiniz server ya da fincanı sallayarak homojen hale getirip servis edin.
Ayrıca filtre kağıdındaki kalan kahve formunun düz olduğundan emin olun.
3. Moka Pot
Alt hazneye emniyet valfi seviyesine kadar içme suyu koyun (yaklaşık 130ml) Filtre bölümünü alt haznenin üstüne yerleştirin Espresso’ dan çok az daha kalın öğütülmüş 21-24 gram kahveyi filtre içine koyun. Elinizle veya bir kaşık yardımıyla yüzeyi düzleştirin. Kesinlikle baskı uygulamayın, daha fazla kahve koyup sıkıştırmayın. Kesinlikle tamperlemeyin.
Üst bölümü yerleştirin ve çevirerek iyice sıkılayın. Ocak üstüne koyun ve ateşi kısın. Fokurtu sesini duyunca kahveniz hazırdır, ocağı kapatıp servis yapabilirsiniz. Kahvenizi yudumlamaya başlamadan önce daha uzun bir kullanım için Moka Pot' u sadece su ile temizleyin. Alüminyum Moka Pot’ lar deterjanla ya da bulaşık makinesinde yıkandığında, deterjan alüminyumun yapısını bozar ve oksitlenmeye sebep olur. Bu da zamanla içinde küf gibi siyah lekelenmelere sebebiyet verir.
Moka Pot’ ta elde ettiğiniz kahve espresso kıvamındadır. Zaten ölçüler de buna paraleldir. Ama siz dilerseniz bu kahveyi Americano olarak tüketebilirsiniz. Bunun için üstüne damak tadınıza göre istediğiniz miktarda su eklemeniz yeterli.
4. French Press
Kahve presini kullanmadan önce sıcak su ile yıkamanız iyi bir fikirdir. Böylece kahve presindeki kahveniz daha uzun süre sıcak kalacaktır.
1 litre suya yaklaşık 60 gr (8-9 yemek kaşığı) toz kahve kullanın. Bir fincan kahveye (140 ml) yaklaşık 13 gr toz kahve düşmüş oluyor. Böylece French Press kahvesi yoğun bir lezzet ve aroma kazanıyor.
1 yemek kaşığı toz kahve 7-9 grama eşittir.
1 çay kaşığı toz kahve 3-4 grama eşittir.
Kalın öğütülmüş toz kahveyi demliğe koyun ve suyun bir kısmını ekleyin. Ardından üzerinde altın sarısı bir köpük oluşana kadar kahveyi bir kaşıkla karıştırın.
Sonrasında demliğinizi iki parmak boşluk kalıncaya kadar su ile doldurun. Kahvenizi arzu ettiğiniz içim derecesine göre 2 ila 4 dakika kadar demlenmeye bırakın. Daha sonra demlenme pistonunu yavaşça aşağı itin.
5. Cezve
Bir fincan kahve yapmak için dolu dolu üç çay bardağı öğütülmüş Türk kahvesini bakır cezveye ekliyoruz.
Üzerine 60 gram ılık suyu ekliyoruz ve kahve ile suyu birbiri ile karıştırıyoruz.
Bakır cezveyi ocağa alıyoruz ve orta derece ateşte demlenmeye bırakıyoruz.
Kaynamadan hemen önce ocaktan alıyoruz. Fincanlara koyduktan sonra 2-3 dakika telvesinin çökmesini bekliyoruz.
Türk kahvesini içmeden bir yudum su ile ağzımızı temizliyoruz ve afiyetle Türk kahvemizi içiyoruz.